Forum Flamberg Strona Główna
Autor Wiadomość

<  Raashtram - Mechanika  ~  Mechanika Walki - długość broni, realizm pancerzy

Pxx
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 4:00 pm Odpowiedz z cytatem
Mam parę pytań, po pierwsze:
Czy jest szansa, że zmienią się ramy dotyczące długości broni? Jest to trochę problematyczne jeśli chodzi o zakup, gdyby przesunąć granicę o 5 cm, to wszystkie 75 i 95 centymetrowe miecze miałyby jakikolwiek sens. W tej chwili to strasznie głupio wychodzi, że w sumie nie opłaca się używać 75 i 95.
Drugie pytanie: czy asortyment broni w rekwizytorni będzie jeszcze powiększany (pomijając kwestie łuków) ?
Ostatnia kwestia to problem z pancerzem: co uznajemy za pancerz ? W sensie, czy sam kirys / napierśnik będzie pancerzem ? Czy pancerz może być zakryty strojem ? Jakim pancerzem jest zbroja łuskowa i paskowa ? Czy hełm jest integralną częścią pancerza, czy mając zbroje płytową można nosić nakrycie głowy z materiału ?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
TiliN
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 8:51 pm Odpowiedz z cytatem
W rekwizytorni zostanie uruchomiony dział z zamówieniem broni u producenta; Start w najbliższy weekend. Bedzie to wyglądało tak, że przez jakieś 10 dni będzie można składać zamówienia; my zamówimy tą broń u producenta (jeżli tylko uzbiera się tego troszkę) i zamówimy to wszystko. Przywieziemy to potem na konwent.

Co do pancerzy to będzie tak jak rok temu; Uznaniowo, ale już bez wielkiej pobłażliwości... Same karwasze nie posłużą jako zbroja ... a sam metalowy hełm nie będzie płytówką. Będzie nadal jednak można używać zarówno prawdziwego pancerza jak i imitacji. Nie chcę się teraz rozpisywać bo planuje opublikować wszystko to wraz z całością mechaniki na rok 2009. Też w weekend.

Nad długością broni się nie zastanawiałem - ale argumenty są godne uwagi. Pomyślimy nad tym szybko i uwzględnimy w owej powyżej opisywanej publikacji.

Wysłany: Czw Cze 11, 2009 6:58 pm Odpowiedz z cytatem
Po analizie zdecydowaliśmy rzeczywiście zmienić długość broni krótkiej. Teraz max wynosi 75cm.

Wysłany: Czw Cze 11, 2009 7:36 pm Odpowiedz z cytatem
Cytat:
W tej chwili to strasznie głupio wychodzi, że w sumie nie opłaca się używać 75 i 95.

chyba że jesteś enpecem... wówczas nie jesteś tak strasznie uwiązany tymi centymetrami.

Wysłany: Wto Mar 02, 2010 11:38 am Odpowiedz z cytatem
Znalazłem stronkę z dobrym asortymentem jeżeli chodzi o broń bezpieczną, tam broń długa jednoręczna max wynosi 110cm, a krótka chyba 90, broń dwuręczna 110++ nawet 150cm.
Mam techniczne pytanie co do marginesu długości broni.
Broń dwuręczna ma: 95++ ?
Broń jednoręczna długa max 95 z tego co przeczytałem wyżej.
A lewak max 75cm.
Czy broń dwuręczna ma jakiś ogranicznik długości??
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Falerno
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:47 pm Odpowiedz z cytatem
Strona Flambergu podaje

Cytat:
Noże, sztylety, itp.
dł=<50cm

Broń krótka
dł=<75cm

Broń typowa
dł=<90cm

Broń długa
dł=<125cm

Czyli ograniczenie długości broni dwuręcznej jest do 125 cm

Pozycja aseksualna na Dakoite:
Ona chciałaby dzikiego galopu a on woli męczy pariasa gdzieś w krzakach.
d1s
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 4:21 pm Odpowiedz z cytatem
Zastanawia mnie ta długość 125cm broni dwuręcznej... Jest zastanawiająca z powodu nieosiągalności takiej długości. Przebrnąłem przez dziesiątki sklepów na internecie które sprzedają broń lateksową na LARP'y i podkreślam ANI JEDEN dwuręczny miecz nie miał 125cm, A NAWET żaden nie posiadał 120cm. Najdłuższy miecz kwalifikujący się do broni dwuręcznej wynosił 110cm. W tych sklepach również widziałem broń 150 / 140 cm dwuręczne miecze. Bądź co bądź dwuręczny miecz jest cięższy i wciąż to tylko 1 miecz. Wystarczy umieć go sparować i obrona się sypie. Oczywiście 1ręczny kontra 2ręczny jest trudną sztuką, gdyż parowanie cięższego miecza jest wyczerpujące a dla niektórych nawet niemożliwe. Ale wciąż, czy miecz dwuręczny nie powinien mieć troche innego progu maksymalnego ? Chociażby z powodu nieosiągalności 125cm...
Turin
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 7:45 pm Odpowiedz z cytatem
Przecież nie tylko mieczem można walczyć...
Są bronie i po 180cm

Falerno
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 9:48 pm Odpowiedz z cytatem
Ciężko też dyskutować o teorii walki, bo broń tu nić nie ważny. Miecz dwuręczny jest więc najszybszą bronią w grze i jego końcówka podczas walki po prostu znika. Nie potrzeba nowych limitów bo to działa.

Żeby nie było mam taki miecz, walczyłem też każdą i z każdą kombinacją dopuszczonych broni. Nie ma potrzeba w tym grzebać, bo nie potrzeba zmian.

A co do dłuższych broni w sklepach niż 125 cm to Turin ma rację są topory, młoty , kije włócznie, halabardy i katapulty (te ostatnie chyba nie ale głowy nie dam).

Pozycja aseksualna na Dakoite:
Ona chciałaby dzikiego galopu a on woli męczy pariasa gdzieś w krzakach.
LukaszTychy
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 6:45 pm Odpowiedz z cytatem
możesz podać linka do bezpiecznej katapulty?

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 12:11 am Odpowiedz z cytatem
Falerno napisał:

A co do dłuższych broni w sklepach niż 125 cm to Turin ma rację są topory, młoty , kije włócznie, halabardy

Włócznie zakazane - pchnięcia. Z halabardami pewnie podobnie.

LukaszTychy napisał:
możesz podać linka do bezpiecznej katapulty?

Jest jakiś gigantyczny larp/bitwa na którym mają broń oblężniczą. Skorpiona widziałem na zdjęciach. Nie pamiętam już czym toto strzelało.

Nelvin
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 1:20 am Odpowiedz z cytatem
http://www.youtube.com/watch?v=GUIqI7JFsJs

Powiedz kogo obchodzi gra,
z której żywy nie wychodzi nigdy nikt?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kellanved
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 7:23 pm Odpowiedz z cytatem
Pindziolę, ale zasięg tego trebusza....

Wtórując D1s'owi przejrzałem asortyment sklepów z bronią frogotten dreams oraz epic armoury i nawet to nie jest kwestia braku mieczy w długości zbliżonej do 125 cm, ale nawet nie ma takich toporów czy buław. Tak dla informacji, wychodzi na to, że te 125 cm max broni długiej to iluzoryczny parametr, realnie to 110 cm.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat

Skocz do: