| Autor |
Wiadomość |
< Raashtram - Mechanika ~ Mechanika Walki - długość broni, realizm pancerzy |
| Pxx |
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 4:00 pm |
|
|
|
|
Mam parę pytań, po pierwsze:
Czy jest szansa, że zmienią się ramy dotyczące długości broni? Jest to trochę problematyczne jeśli chodzi o zakup, gdyby przesunąć granicę o 5 cm, to wszystkie 75 i 95 centymetrowe miecze miałyby jakikolwiek sens. W tej chwili to strasznie głupio wychodzi, że w sumie nie opłaca się używać 75 i 95.
Drugie pytanie: czy asortyment broni w rekwizytorni będzie jeszcze powiększany (pomijając kwestie łuków) ?
Ostatnia kwestia to problem z pancerzem: co uznajemy za pancerz ? W sensie, czy sam kirys / napierśnik będzie pancerzem ? Czy pancerz może być zakryty strojem ? Jakim pancerzem jest zbroja łuskowa i paskowa ? Czy hełm jest integralną częścią pancerza, czy mając zbroje płytową można nosić nakrycie głowy z materiału ?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. |
|
|
| Powrót do góry |
|
| TiliN |
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 8:51 pm |
|
|
|
W rekwizytorni zostanie uruchomiony dział z zamówieniem broni u producenta; Start w najbliższy weekend. Bedzie to wyglądało tak, że przez jakieś 10 dni będzie można składać zamówienia; my zamówimy tą broń u producenta (jeżli tylko uzbiera się tego troszkę) i zamówimy to wszystko. Przywieziemy to potem na konwent.
Co do pancerzy to będzie tak jak rok temu; Uznaniowo, ale już bez wielkiej pobłażliwości... Same karwasze nie posłużą jako zbroja ... a sam metalowy hełm nie będzie płytówką. Będzie nadal jednak można używać zarówno prawdziwego pancerza jak i imitacji. Nie chcę się teraz rozpisywać bo planuje opublikować wszystko to wraz z całością mechaniki na rok 2009. Też w weekend.
Nad długością broni się nie zastanawiałem - ale argumenty są godne uwagi. Pomyślimy nad tym szybko i uwzględnimy w owej powyżej opisywanej publikacji. |
_________________ FLAMBERG the way we play! |
|
| Powrót do góry |
|
| TiliN |
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 6:58 pm |
|
|
|
| Po analizie zdecydowaliśmy rzeczywiście zmienić długość broni krótkiej. Teraz max wynosi 75cm. |
_________________ FLAMBERG the way we play! |
|
| Powrót do góry |
|
| LukaszTychy |
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 7:36 pm |
|
|
|
|
Cytat: W tej chwili to strasznie głupio wychodzi, że w sumie nie opłaca się używać 75 i 95.
chyba że jesteś enpecem... wówczas nie jesteś tak strasznie uwiązany tymi centymetrami. |
_________________ jeden elf z Islayu wart jest tyle co dwustu ludzi z Raashtraam |
|
| Powrót do góry |
|
| d1s |
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 11:38 am |
|
|
|
|
Znalazłem stronkę z dobrym asortymentem jeżeli chodzi o broń bezpieczną, tam broń długa jednoręczna max wynosi 110cm, a krótka chyba 90, broń dwuręczna 110++ nawet 150cm.
Mam techniczne pytanie co do marginesu długości broni.
Broń dwuręczna ma: 95++ ?
Broń jednoręczna długa max 95 z tego co przeczytałem wyżej.
A lewak max 75cm.
Czy broń dwuręczna ma jakiś ogranicznik długości?? |
|
|
| Powrót do góry |
|
| Falerno |
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 12:47 pm |
|
|
|
Strona Flambergu podaje
Cytat: Noże, sztylety, itp.
dł=<50cm
Broń krótka
dł=<75cm
Broń typowa
dł=<90cm
Broń długa
dł=<125cm
Czyli ograniczenie długości broni dwuręcznej jest do 125 cm |
_________________ Jeśli nie da się czegoś wytłumaczyć na przykładzie Lamy, to nie da się tego wytłumaczyć...
Pozycja aseksualna na Dakoite:
Ona chciałaby dzikiego galopu a on woli męczy pariasa gdzieś w krzakach. |
|
| Powrót do góry |
|
| d1s |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 4:21 pm |
|
|
|
|
| Zastanawia mnie ta długość 125cm broni dwuręcznej... Jest zastanawiająca z powodu nieosiągalności takiej długości. Przebrnąłem przez dziesiątki sklepów na internecie które sprzedają broń lateksową na LARP'y i podkreślam ANI JEDEN dwuręczny miecz nie miał 125cm, A NAWET żaden nie posiadał 120cm. Najdłuższy miecz kwalifikujący się do broni dwuręcznej wynosił 110cm. W tych sklepach również widziałem broń 150 / 140 cm dwuręczne miecze. Bądź co bądź dwuręczny miecz jest cięższy i wciąż to tylko 1 miecz. Wystarczy umieć go sparować i obrona się sypie. Oczywiście 1ręczny kontra 2ręczny jest trudną sztuką, gdyż parowanie cięższego miecza jest wyczerpujące a dla niektórych nawet niemożliwe. Ale wciąż, czy miecz dwuręczny nie powinien mieć troche innego progu maksymalnego ? Chociażby z powodu nieosiągalności 125cm... |
|
|
| Powrót do góry |
|
| Turin |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 7:45 pm |
|
|
|
Przecież nie tylko mieczem można walczyć...
Są bronie i po 180cm |
_________________ Turin, Siewca Deszczu
Hoc volo, sic iubeo, sit pro ratione voluntas:) |
|
| Powrót do góry |
|
| Falerno |
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 9:48 pm |
|
|
|
Ciężko też dyskutować o teorii walki, bo broń tu nić nie ważny. Miecz dwuręczny jest więc najszybszą bronią w grze i jego końcówka podczas walki po prostu znika. Nie potrzeba nowych limitów bo to działa.
Żeby nie było mam taki miecz, walczyłem też każdą i z każdą kombinacją dopuszczonych broni. Nie ma potrzeba w tym grzebać, bo nie potrzeba zmian.
A co do dłuższych broni w sklepach niż 125 cm to Turin ma rację są topory, młoty , kije włócznie, halabardy i katapulty (te ostatnie chyba nie ale głowy nie dam). |
_________________ Jeśli nie da się czegoś wytłumaczyć na przykładzie Lamy, to nie da się tego wytłumaczyć...
Pozycja aseksualna na Dakoite:
Ona chciałaby dzikiego galopu a on woli męczy pariasa gdzieś w krzakach. |
|
| Powrót do góry |
|
| LukaszTychy |
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 6:45 pm |
|
|
|
|
| możesz podać linka do bezpiecznej katapulty? |
_________________ jeden elf z Islayu wart jest tyle co dwustu ludzi z Raashtraam |
|
| Powrót do góry |
|
| Nurglitch |
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 12:11 am |
|
|
|
Falerno napisał:
A co do dłuższych broni w sklepach niż 125 cm to Turin ma rację są topory, młoty , kije włócznie, halabardy
Włócznie zakazane - pchnięcia. Z halabardami pewnie podobnie.
LukaszTychy napisał: możesz podać linka do bezpiecznej katapulty?
Jest jakiś gigantyczny larp/bitwa na którym mają broń oblężniczą. Skorpiona widziałem na zdjęciach. Nie pamiętam już czym toto strzelało. |
_________________ Specta equus meus
Equus meus mirabilis est |
|
| Powrót do góry |
|
| Nelvin |
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 1:20 am |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
| kellanved |
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 7:23 pm |
|
|
|
Pindziolę, ale zasięg tego trebusza....
Wtórując D1s'owi przejrzałem asortyment sklepów z bronią frogotten dreams oraz epic armoury i nawet to nie jest kwestia braku mieczy w długości zbliżonej do 125 cm, ale nawet nie ma takich toporów czy buław. Tak dla informacji, wychodzi na to, że te 125 cm max broni długiej to iluzoryczny parametr, realnie to 110 cm. |
|
|
| Powrót do góry |
|
|
|